Бивш шеф на Caterham пуска нова спортна марка

Общи 02 октомври 2013 | Speed-Press.com A- A+ 6585 посещения | без коментари

От миналата година британският бизнесмен Ансар Али не е начело на Caterham. Но ето че отново се заговори за него, и по-точно за новите му проекти под името Zenos Cars. Пак става дума за високотехнологични състезателни коли с изключително ниска маса, доста характерно за британското спортно автомобилостроене. Инак Али е съосновател и директор на компанията, която ще ги произвежда. На фирмения сайт на Zenos дори се появиха скици на първите модели, които ще излязат под знака на новата марка.

Project E10 доста прилича на роудстърите Lotus Seven, произвеждани и продавани от Caterham. Той обаче ще бъде с доста по-съвременно излъчване. Говори се за монокок, изработен от смес от алуминий и въглеродни влакна. Така че масата на чудото ще е едва 650 кг. Амортисьорите ще са от Bilstein, спирачките – от Alcon, колелата – от OZ, а средно разположеният 2,0-литров 4-цилиндров двигател ще осигурява макс. мощност от 200 к.с. и макс. въртящ момент от 208 Нм. Като опция са предвидени 6-степенна трансмисия и диференциал с ограничено приплъзване.

Ако всичко върви по план, продажбите на Project E10 ще започнат от началото на следващата година. След това щяло да има и още по-амбициозни проекти. За 2016 г. е предвиден открит двуместен спортен модел Zenos в стила на Lotus Elise, за който също има направени скици (Project E11), а от 2018 г. трябва да излезе и купето Project E12.


 

 
 

Коментари

 

Все още няма коментари. Бъдете първите, които ще изразят мнението си!

 
(задължително)
(препоръчително)
или
Влез през Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Вашата заявка се обработва, моля изчакайте Зарежда се, моля изчакайте